clauswillumsen.dk

clauswillumsen.dk

Forfatteren Claus Willumsens Blog

En litterær platform, en legeplads, for Claus Willumsen.
Her er der Fri Leg.

Bibliotekerne og Lyrikken

KommentarPosted by clauswillumsendk Thu, June 14, 2018 12:06:24

Lyrikarrangementet i dag på Frederikssund Bibliotek er aflyst på grund af for få tilmeldte.

Det overrasker mig ikke.
Det kan være svært nok at få folk til at lytte til lyrik i de større byer, så det kan ikke undre, at der i en by på Frederikssunds størrelse ikke er mere end tre tilmeldte (familie og venner til min kollega).

Jeg har et gratis råd til biblioteker rundt omkring i Danmark.
Hvis I gerne vil have mindre kendte lyrikere til at læse op - og det er i allerhøjeste grad prisværdigt - så kan man måske invitere en lyriker, der er mere "kendt".

Her mener jeg ikke, at bibliotekerne skal bruge resten af deres arrangementsbudget på at invitere Theis Ørntoft eller Benny Andersen, mindre kan gøre det.
Man kunne måske se lidt på, hvilke ikke-helt-så-berømte-lyrikere, der har fået anmeldelser i aviser og tidsskrifter, og så invitere dem.

Det behøver ikke koste en bondegård. Man kunne invitere de lyrikere, der opererer i "mellemlaget" (hvilket frygteligt ord). Dem, som gerne læser op for et par tusser.
Og så inviterer man de lokale, dem, som få kender (de er ikke "brudt igennem", er ikke i Søndagstillægene eller på tv); de er ganske givet billegere i drift.

...

Jeg oplever gang på gang, at biblioteker inviterer "the usual suspects", de kendte, der allerede er fokus på. Og det er fint nok. Problemet er bare, at man som bibliotek gør det, alle andre gør. Og så "glemmer" man at profilere sig på det anderledes.
Det gør bibliotekerne for at tiltrække kunder i forretningen, og det skal de - de er under markedslignende konkurrence, kunder i bixen er lig med et budget, der ikke er skåret i.

Men det gør biblioteket til kulturhuse for det populære. Det gør, at man ikke kan skelne det ene bibliotek fra det andet.
Det ensretter. Og det er kedeligt.

Jeg er klar over, at jeg kæmper mod vindmøller her, men nogen må jo ofre sig og råbte vagt i digt. Ligeledes er jeg fuldstændigt klar over, at kampen mod ensretning og konformiteten er en tabersag.

Men nu er katten ude af sækken.

Kære biblioteker.
Sats nu på det anderledes. Det er rent faktisk noget, der kan give nye kunder i butikken.  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post118

DET LANGE SEJE TRÆK

KommentarPosted by clauswillumsendk Mon, June 11, 2018 10:24:19

Lørdag d. 9. juni havde Forfattermatiné besøg af tre fine forfattere, der læste op fra deres meget forskellige værker.
Det blev en rigtig god eftermiddag i godt selskab.

De publikummer, der mødte frem, fik fire oplæsninger, som hver på sin måde gav et bud på, hvordan litteraturen ser ud i 2018.
Anne Catrine Bomann læste op fra sin roman "Agathe", René Sandberg fremførte et værk om poesi og kapital, Niels Roed læste op fra sine to digtsamlinger, og værten Claus Willumsen læste sin Poetiske Pamflet fra ende til anden.

Der blev læst, lyttet, klappet, og i de små indlagte pauser blev der talt på kryds og tværs. Det blev - som før nævnt - et par gode timer i godt selskab.

Hvis nu der sad en flue på væggen, så ville den nok have tænkt: "Sikke et stort ståhej for ingenting. Hvor er masserne dog henne?".
Der var nemlig ikke helt fyldt op i Antikvariat 2B. Der kunne godt være liidt flere.

Dertil er der bare at sige: Lille flue på væggen dér, det var bragende solskin. Folk, der havde meldt deres ankomst tog ganske givet på stranden. Og vi konkurrerer med dusinvis af andre arrangementer, der har større trækplastre, mere kendthed og et kæmpe budget.
Og dertil kan det nævnes, at kvantitet ikke er lig med kvalitet.
Så småt kan så absolut være godt.
Og det Var det.

Jeg kan ikke gentage det nok gange.
Det her, Forfattermatiné, bliver ét langt sejt træk. Forfattermatiné er kun i sin vorden. Jeg vil ikke tøve med at sige, at vi skal op på ti Forfattermatinéer, før vi kan begynde at vurdere, om det kan blive noget, der minder om en succes.

Jeg er ikke tvivl om, at clauswillumsen.dk og Antikvariat 2B har fat i den lange ende her. Der Er brug for et sted, hvor forfattere, der er lidet kendte, kan komme og læse deres litteratur op.

Der er masser af forfattere (og andre kunstnere), der ikke er med i den eksklusive kreds, som bliver inviteret til oplæsning i Politikens Boghal eller andre mere eller mindre etablerede steder, hvor det er godt at kende nogen, der kender nogen.

Derfor kommer der også en Forfattermatiné 3 (og 4, 5, 6 osv.).

Forfattermatiné 3 kommer i begyndelsen af oktober.
Og jeg kan røbe, at der er allerede et par navne i spil, som bliver meget interessante!
Vi ses...

  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post117

Poetisk Pamflet

LyrikPosted by clauswillumsendk Fri, June 01, 2018 15:58:37
Jeg har lavet en Poetisk Pamflet.
Det er ikke en bog, men hvad man, med en grov omskrivning, kunne kalde for et småtryk. Det er det nu ikke i Danmark, her er småtryk under sytten sider, men hvis vi tager den internationale bibliografiske standard, så har jeg lige netop holdt mig i småtryksafdelingen (48 sider).

På internationalsk hedder sådan en sag en Chapbook. Det er en lille bog, fra otte til firetyve sider, og den har en lang forhistorie. Tilsyneladende er Chapbook'en (Volksbuch på tysk) blevet meget brugt i 1500-tallet og langt op i tiden til at sprede alt lige fra sange til religiøs og politisk propaganda ud til den del af pøblen, der kunne læse. Læs denne fine indføring i Chapbook'en fra British Library

Jeg kom med det samme til at tænke på en pamflet.
Men det er ikke helt det samme. En pamflet er en lille tryksag om et aktuelt emne, ofte med et kritisk, satirisk eller ligefrem fornærmende indhold. Ikke desto mindre - jeg er jo forfatter, digter, ordbums osv. Jeg synes, at "Poetisk Pamflet" er et fint udtryk.


Min Chapbook, eller Poetiske Pamflet, hedder Visioner I-V, og den handler om at kunne se. Eller rent faktisk handler den om det stik modsatte: Om frygten for ikke at kunne se igen. Det er planen at tage min pamflet under armen, og så forære den væk til oplæsningsarrangementer.
Det er ihvertfald sådan, man gør i andre lande, kan jeg forstå. Man sætter sig ned og laver x antal Chapbooks, som man kan give væk.

Lad os lige tage den igen: Man sætter sig ned i sit køkken, flikker en flot pamflet sammen, og så forærer man den væk. Nu har jeg godt nok snydt hjemmefra og fået den trykt, da jeg ikke lige havde tiden og viden til at lave den selv, men ikke desto mindre. Lav en søgning på nettet, der er manualer med mere, så den næste Chapbook laver jeg selv.

Nå, men jeg har nu lavet tyve eksemplarer af den nyeste Poetiske Pamflet. Jeg har pakket mine ord ind i en flot, hjemmegjort pamflet, som jeg har lavet selv. Jeg har sågar syet ryggen på den selv. Det har taget mange timer at producere dem.
Og så skal jeg forære dem væk? Næ, nej, mon ikke folk er parat til at slippe en tyver for en Poetisk Pamflet?


Ja, det må tiden jo vise.
Jeg synes i hvert fald, at idéen om at lave sin egen Poetiske Pamflet er god. Så det vil jeg gerne prøve at lege lidt mere med. Men som sagt: næste gang laver jeg den selv.

  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post116

Grænser for galskab

SkønlitteraturPosted by clauswillumsendk Mon, May 28, 2018 09:03:00

På et meget spændende Lydbogskursus i Dansk Forfatterforening i går (27. maj) lærte jeg, at man skal lave åndedrætsøvelser hver dag; man skal øve med sin stemme, varme den op, bruge sin mave; man skal farve forskellige personer i en tekst; og at der er forskel på indlæsning og oplæsning.

Og det vigtigste, jeg lærte, var:

Kend dine begrænsninger.

Jeg er ret god til at læse lyrik op, og jeg kan sagtens læse en monolog op - "Indgange" kan betragtes som én lang monolog - men indlæsning af en roman som "Science Fiction", med flere stemmer, skal jeg overlade til folk, der har forstand på den slags.

Så jeg vil indlæse digtsamlingen "Konfigurationer" som lydbog, men holde stemmebåndene fra romanen "Science Fiction"; det giver jeg videre til en skuespiller.

Forfattere skal skrive bøger - ikke indlæse bøger, der er for svære at give stemme.  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post115

Lidt reaktioner på Lavender Proxy / Stedfortræderblomst

LyrikPosted by clauswillumsendk Fri, May 25, 2018 10:23:07

"Awesome!!! Like Your style!! 😊👍"

"👍👍👍"

"❤"

"Fabulous.👏👌"

"💛💛💛"

"Killer."

Jeg takker!

Du kan kan følge clauswillumsen.dk her: Instagram


  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post114

Digt fra "Lavender Proxy" / "Stedfortræderblomst"

LyrikPosted by clauswillumsendk Wed, May 16, 2018 10:59:05


  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post113

Hva' mæ' kulturen 2

KommentarPosted by clauswillumsendk Mon, May 07, 2018 11:17:10

I et par år har jeg set kollegaer på Gymnasie- Erhvervs- og Akademibiblioteker blive opsagt, og biblioteker blive nedlagt, på grund af skolers "økonomiske situation".

Og som alle andre steder er det kulturelle institutioner, der står for skud, når økonomien skal reddes (fra besparelser).
Biblioteker og deres funktioner er en luksus, et gode, som vi kun har brug for, når tingene kører på de højeste nagler.

Når der skal findes penge, nedlægger man de bemandede biblioteker, man laver serviceforbedringer ved at skære (det kaldes nogle steder for stordriftsfordele, når man skal sælge fyringerne) i budgetterne.


Og hvem har også brug for viden, der har været igennem menneskehoveder og -hænder, når vi har Internettet (Google), hvor alt jo findes?

Hvem har brug for faktatjek, kritisk kildekritik og overblik i en verden, hvor Fake News er samfundsfjende nummer 1?

Hvorfor skal man dog opretholde noget så gammeldags som et bibliotek, i lokalområdet, på folkeskolen eller på et gymnasie, når vi kan klare det hele med et par klik med en mus?

Det vilde er, at det kan vi ikke.
Alt findes ikke på nettet, Google faktatjekker intet, søgninger bliver styret af popularitet og reklamer, og hitsene kommer i titusindvis. Det er der få, der kan overskue. Derfor har vi brug for informationsspecialister og andre, der kan finde rundt i kaos (eller forsøge i hvert fald).

Men det bider ikke på ledere, beslutningstagere, bestyrelser, kommuner, regioner og stat. Her handler det om økonomi og mere økonomi. Og så må der skæres.
Og hvor skærer man lettest?
På kulturen, på kulturinstitutioner, på biblioteker, til lands, til lands og i luften. Alt, der ikke giver profit kan undværes.


Alle de fine ord om "Digital Dannelse", kampen mod Fake News og den storladne bragesnak om, hvordan kultur bidrager til almenvældets bedste klinger hult, når sparekniven skal svinges

Jeg er ikke overrasket. Det fremgår måske af ovenstående.
Jeg er nærmest opgivende, ikke på mine egne vegne - jeg skal nok klare skærene - men på elevernes og lærernes vegne.

For jeg kan mærke i hverdagen, at der er mange, der ikke kan finde ud at navigere i det mylder af informationer, man bliver udsat for hver dag.
På trods af, at 83% af eleverne i en spørgeskemaundersøgelse her på skolen, hvor jeg arbejder, siger, at de kan finde (alle) deres informationer på nettet, så VED jeg, at det ikke passer.
De kommer nemlig herned på biblioteket og beder om hjælp, når lokummet brænder og Google ikke kan hjælpe dem.

Jeg er ikke tvivl om, at fyringer og nedlæggelser af biblioteker (både folke- og uddannelsesbiblioteker) kommer til at give bagslag. Det vil afspejle sig i den indsamlede viden, når der skal findes relevant information, på skoler og ude i virkelighede

Det er problem, som vi kommer til at se afspejle sig i litteraturen, både den skønne og den faglige.


Faktisk har vi set eksempler på dårligt researchede fagbøger, der er blevet trukket tilbage, og det er ikke kun på grund af plagiat (som vel strengt taget også er en form for dårlig (eller doven) research).
Og personligt har jeg da også læst skønlitterære værker, hvor lidt indsamling af viden ville have forhindret direkte fejl. Min daværende redaktør på Attika har endda reddet mig fra at lave en graverende fejl i "Berømte Sidste Ord" (2009), så jeg selv må også bøje nakken og ty til biblioteker for at indhente viden om et emne.

Den mulighed vil jeg meget nødig miste på grund af hovedløse nedskæringer eller sparekrav.

  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post112

Spinal Puppet

LyrikPosted by clauswillumsendk Mon, April 30, 2018 10:30:39


  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post111
Next »