clauswillumsen.dk

clauswillumsen.dk

Forfatteren Claus Willumsens Blog

En litterær platform, en legeplads, for Claus Willumsen.
Her er der Fri Leg.

Ikke desto mindre

KommentarPosted by clauswillumsendk Thu, May 04, 2017 12:48:24
Eller: At skrive en bog, man ved ikke kommer til at sælge (ret meget)

En forfatter vil altid gerne sælge bøger. Man har en historie. Man skriver den. Og så vil man selvfølgelig gerne have læsere til den. Det er klart.
Forfattere skriver historier for at andre skal læse dem.
Dette gælder alle forfattere. Uden undtagelse.


At skrive en roman, man ved er svær at sælge

Men i ny og næ skriver en forfatter en bog, som han (eller hun) bare ved er meget svær at sælge. Hvorfor gør en forfatter det?

For det meste fordi historien er vigtig for forfatteren. Dette gælder ikke mindst min nye roman "Indgange". Jeg ved godt, at "Indgange" ikke bliver en bestseller. Den kommer slet ikke i nærheden af at sælge 100 eksemplarer.
Ikke desto mindre udgiver jeg den.


Labyrintisk eller uforståelig?

Nogle vil mene, at det er litterært selvmord at udgive en bog, der handler om en kvinde med en demenssygdom, set indefra. Med sin stream of consciousness og en indre "monolog", der springer i kronologi og ikke giver "mening", vil "Indgange" være en sejtrækker for sin læser.

Ikke nok med det: Der er intet plot, ingen forklaringer. Efterskriftet giver ikke nogen forklaring, ikke direkte i hvert fald. Og i bedste fald er fortælleren utroværdig, hvis der er en egentlig fortæller. Hvem fortæller hvad til hvem?
"Indgange" er ikke en nem bog.
Ikke desto mindre udgiver jeg den.


Hvorfor?

Man kan spørge sig selv om, hvorfor jeg udgiver en bog, der ikke kommer til sælge. Som ikke er den letteste bog at have med at gøre. Og som i bedste fald vil forvirre læseren.
Og det er der folk, der har gjort.

Svaret er: Fordi jeg mener, at "Indgange", på trods af sine særheder, er en god bog. Mærkelig, javel. Endda svær og utilgængelig, absolut. Men stadigvæk en god bog.

"Indgange" er ikke en genistreg overhovedet, men den er så usædvanlig, at jeg synes det ville være en skam, hvis den skulle forsvinde ned i en skuffe, og så ophøre med at eksistere, når jeg er væk om hundrede år.
Derfor udgiver jeg "Indgange".

"Indgange" udkommer 10. juni. Se mere på clauswillumsen.dk

  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post46