clauswillumsen.dk

clauswillumsen.dk

Forfatteren Claus Willumsens Blog

En litterær platform, en legeplads, for Claus Willumsen.
Her er der Fri Leg.

Hos mig er bogen ikke død

KommentarPosted by clauswillumsendk Wed, March 22, 2017 11:39:52
Bogen er død, længe leve bogen!

Papirbogen er på vej til at uddø. Sådan lød det for et par år siden.
Man kunne ikke åbne en avis uden at få at vide, at nu er det slut med den gode, gammeldags bog.

Og så tog jeg så mit eksemplar af Eco's nye roman, bladrede løs og læste, så hatten passede. Hos mig er papirbogen ikke død, tænkte jeg.
Og det viser sig da også, at det ikke er rigtigt.


Besøg en boghandel

Og du ved da også, at det ikke passer, hvis du går ind i en boghandel: Der er papirbøger en masse, og mennesker står i kø ved kassen for at få det nye eksemplar af Marklunds krimi. Så rygterne om papirbogens langsomme, pinefulde død er stærkt overdrevne.

Hvis du spørger en af kunderne i boghandlen om papirbogen er død, vil de se forbløffet på dig og spørge om du har spist søm. For sådan ser det bestemt ikke ud.
Tværtimod.
Der bliver udgivet flere og flere papirbøger.

Flere titler, flertydige tal

Der udgives flere titler pr. år (i det hele taget). Inden for faglitteraturen og skønlitteraturen. Og det gælder papirbøger, såvel som e-bøger.
Så hvorfor får vi at vide, at papirbogen er ved at dø?

Andelen af papirbøger er ikke faldet, så vidt jeg ved. Tværtimod.
Andelen af e-bøger er steget, men har på intet tidspunkt overhalet den fysiske bog. Salget af papirbøger er måske stagneret, men ikke gået i graven.

E-bogen er et supplement, en anden platform at udgive på. Men e-bogen er ikke i gang med at udradere den gammeldags bog.


Tal er taknemmelige

Salget af bøger stiger og falder konstant. Når den nye Jussi-bog udkommer, bliver der købt vildt ind af den, men mon ikke også der ryger en ekstra paperback med i posen, når man lige mangler en af de andre bøger i serien?

Jeg kan huske, at mange talte om, at "Mærk verden" fik folk, der normalt ikke læser bøger, til at læse (og købe) bøger, så det år steg bogsalget. Kommer der ikke bøger fra de populære forfattere kan det mærkes på bogsalget.
Men det betyder ikke, at bogen er på vej ud.

Flere faktorer spiller ind

OK ... Der udkommer flere titler (både fysisk og elektronisk). Papirbogen fører stadig overordnet set, men i undervisningssektoren udgives mere og mere på elektroniske platforme. Det betyder selvfølgelig, at hvis du tager hele baduljen med, så falder andelen af fysiske bøger overordnet set.

Men det betyder ikke, at papirbogen er ved at dø. Det betyder bare, at læsningen af bøger spredes ud på flere platforme. Der sælger stadig masser af fysiske bøger.
Og tager du stigninger og fald i bogsalget med i beregningen, er der intet som tyder på, at papirbogen er ved at forsvinde: Den lever og har det godt, den følger bare "markedsmekanismerne", udbud og efterspørgsel og så videre.

Det er få titler, der kan få salget af papirbøger til at stige (eller falde, hvis der ikke kommer en "blockbuster" hvert år). Det gør, at tallene kan "lyve". Hvis du vil se en krise for papirbogen, så kan du bare finde et år eller et land, hvor der ikke er udkommet en bestseller, der trækker det hele op.


"Indgange" - også som e-bog

Jeg afliver ikke papirbogen. Tværtimod.
Min næste roman, "Indgange" kommer som fysisk bog, men også som e-bog. Jeg mener ikke, at jeg kun kan udgive min bog elektronisk: Der er stadig et marked for papirbøger - og det vil der være en rum tid endnu.

Faktisk mener jeg ikke, at en bog enten skal være det ene eller det andet. Den skal være flere ting: fysisk, elektronisk, auditiv, interaktiv, you name it.
Du skal ikke begrænse dig selv - og dit marked.

Du skal læse fysiske bøger. De er ikke døde. Men hvis du hellere vil læse dem elektronisk, så skal du gøre det. Det ene udelukker ikke det andet.

  • Comments(0)//bloggen.clauswillumsen.dk/#post41